blog, DIY

Behang voor extra sfeer in de (kinder)kamer? Zo doe je dat!

Behangen is weer helemaal hot! Er zijn zoveel toffe prints en structuren te krijgen bij legio merken. En dat is niet voor niets, er zijn namelijk veel voordelen van behang. Behang is, in tegenstelling tot stuc- of pleisterwerk:

 • Stootvast
 • Goed afwasbaar
 • In de meeste gevallen goedkoper dan stucwerk
 • Eenvoudig (zelf) aan te brengen
 • Verkrijgbaar in allerlei toffe patronen, kleuren en zelfs structuren
 • Het geeft direct sfeer aan een ruimte & maakt de ruimte persoonlijk

Zo ging ik voor ons nieuwe huis op zoek naar geschikt behang voor de kinderkamers. Deze zoektocht was van korte duur, Bibelotte Bedding is namelijk al geruime tijd one of my favourites als het om behang gaat. Het behang is tijdloos, de prints zijn te gebruiken van babykamer tot tienerkamer en dat vind ik een groot voordeel. Met 4 kinderkamers wil je toch dat ze lange tijd met hun behang kunnen doen.

@lotsofstyle.nl

Het is vliesbehang, wat heel makkelijk is in gebruik. Je hoeft namelijk alleen de muur in te smeren met lijm en plakt het behang er dan zo tegenaan. Weg met behangtafels dus. En ook weg met gekluns met banen behang met lijm waardoor niet alleen de banen maar ook jij zelf onder de lijm zit.

BENODIGDHEDEN:

 • Voor de kinderkamer had ik 3 rollen nodig. Het behang van Bibelotte is made-to-order. Dat betekent dat er niet met batch nummers gewerkt wordt. Er worden altijd nieuwe rollen voor je geprint. Zo voorkom je kleurverschil, je krijgt altijd rollen die op dezelfde dag zijn geprint.
 • Muurvuller om beschadigingen en gaten in de muur glad te maken, daar begin je mee voordat je gaat behangen, laat de muurvuller een aantal uur tot een dag drogen.
 • Kant en klare behanglijm (ik gebruik lijm van het merk Perfax voor vliesbehang). Ik ben gestopt met tobben met poeder behanglijm wat nog gemengd moet worden, het zal misschien aan mij liggen maar ik heb dan meer klonten dan lijm 😊)
 • Lijmborstel of lijmroller ( ik gebruik altijd een lijmborstel omdat ik dat fijn vind smeren)
 • Verfbakje om de lijm in te doen
 • Behangstrijker/- spatel om het behang aan te ‘strijken’
 • Stanleymesje om de banen te snijden en het behang aan de randen af te snijden als het behangen is
 • Een keukentrap om op te staan
 • Je kunt handschoenen gebruiken als extra bescherming
 • Spons en emmertje water, voor het verwijderen van lijmresten
 • Waterpas, ik gebruik altijd een waterpas om te zien of de banen recht op de muur zitten. Maar belangrijkste is dat je banen tegen elkaar aan laat sluiten.

Het behang van Bibelotte is voorzien van banen die met strepen heel duidelijk afgetekend zijn. Je knipt daar de banen steeds los op volgorde van hoe het op de rol beschreven staat. Een rol bestaat uit 2 banen van 270 cm hoog. De banen zijn 48,7 cm breed. De totale afmeting wat je kunt behangen is per rol 97,4 cm x 270 cm. Een rol kost € 79,95 incl BTW.

Als de muur glad is kun je starten met behangen, zorg vooraf dat je de stopcontacten eraf haalt met een schroevendraaier, je kunt ze na het behangen weer terugplaatsen. Je snijdt dan het behang wat over de elektriciteitsdraden loopt weg. Let op dat je even de elektriciteit van de stopcontacten afhaalt door de elektrastop uit te zetten in de meterkast.

STAPPENPLAN

 1. Leg eerst alle bovengenoemde benodigdheden klaar, en knip de eerste baan van de rol.
 2. Smeer op de muur behanglijm ter breedte van de baan, doe dit met de lijmborstel of met een lijmroller. Een dunne laag is voldoende. De muur ter breedte van de baan moet overal lijm bevatten. Later kun je altijd nog een beetje lijm toevoegen als het behang niet goed blijft zitten. Door minder lijm te gebruiken is de kans op krimp (en dus naden) ook veel kleiner.
 3. Omdat de muur nu lijm bevat is de baan direct klaar om geplakt te worden, start in de linker hoek van een muur met behangen. Het patroon is daar meestal op gemaakt.
 4. Houdt de baan inclusief een paar extra cm’s tegen de muur en zorg dat het behang recht naar beneden valt tegen de muur. Niet meteen aandrukken maar eerst bovenaan goed recht hangen. Als het behang een paar cm boven de muur uitkomt en hij hangt recht dan kun je bovenaan de baan zachtjes aandrukken. Het overtollige behang aan de boven- en onderkant snijd je er later af.
 5. Druk van boven naar beneden met de hand het behang zachtjes aan, blijf zorgen dat het behang recht naar beneden hangt. Als het behang zachtjes tegen de muur gedrukt zit kun je de spatel gaan gebruiken om het behang stevig tegen de muur te plakken. Werk van boven naar beneden en steeds vanuit het midden van de baan. Ik maak altijd een soort van halve maan bewegingen. Van midden baan naar links en dan van midden baan naar rechts en zo herhaal ik dat van boven naar beneden.
 6. Als je onderweg ziet of voelt dat de randen niet goed plakken kun je met een kwastje nog wat extra lijm toevoegen aan de achterkant van de baan. Weer even aanstrijken en plakken maar!
 7. Komt er lijm op de bovenkant van het behang? Pak dan wat schoon, koud water en een zachte spons en maak de (hele) baan voorzichtig schoon. Het is wel belangrijk om dat meteen na het plakken van je baan te doen om vlekken te voorkomen.
 8. Het overtollige deel van het behang wat onder over blijft laat je zitten tot je heel de wand gedaan hebt. Dan ga je aan de bovenkant en onderkant nog eens kijken of alles goed vastgeplakt zit. Zo niet breng dan nog een beetje lijm aan. Daarna kun je met een stanleymes en een liniaal (of iets anders wat recht is als een waterpas) het behang op de rand afsnijden. Zorg altijd dat je het mesje scherp gebruikt, ik breek er altijd even een stukje af om daar zeker van te zijn.
 9. Bij alle volgende banen is het belangrijk dat je goed op de volgorde let van de banen die op de rol staan. Zo komt het patroon in het behang. Hang de nieuwe baan even naast de geplakte baan om zeker te weten dat je de juiste baan hebt voordat je hem erop plakt. Wat ook zeer belangrijk is, zorg dat je de banen goed tegen elkaar aan plakt zonder naad. Het behang krimpt altijd nog wat als het droogt dus als je het niet goed tegen elkaar aan plakt heb je kans dat er een naad ontstaat en dat zou zonde zijn.

Een mooie bijkomstigheid van het Bibelotte behang is dat het duurzaam is geproduceerd en volledig vrij is van schadelijke stoffen. Daarom kan het moeiteloos in elke ruimte toegepast worden.

KIES JE KLEURENPALET

Maar hoe combineer je nu het behang met de juiste kleuren in de rest van de ruimte? Ik leg je uit hoe ik het altijd doe.

Zorg dat je werkt met een kleurenpalet. Het kleurenpalet kan ontstaan doordat je al een behang hebt gezien. Je behang is dan als het ware je kleurenpalet. Als het behang uit verschillende kleuren bestaat kun je die kleuren als kleurenpalet aanhouden. Bij alles wat je aanvult in de kamer kijk je naar de kleuren in het behang en sluit je daarop aan, easy dus! Zorg dat elke kleur minimaal 2 keer terugkomt dan houd je balans in de kleuren. Je kunt de kleur doorvoeren in een kussentje op bed, een sprei, vloerkleed, wandhanger, mand, bureaustoel, lamp, posters etc.

Wat als er maar 1 kleur in het behang zit? Als dat het geval is ga je deze kleur als basiskleur nemen voor je kleurenpalet en ga je kleurcombinaties maken. Ik leg even uit wat daarmee bedoeld wordt.

CONTRASTERENDE KLEURENCOMBINATIES

De kleuren die tegenover elkaar staan ​​op de kleurencirkel zijn complementaire kleuren. Door deze contrasterende kleurencombinaties te gebruiken, worden beide kleuren versterkt. Dit zorgt voor een levendig interieur dat kracht uitstraalt. De meest voorkomende combinaties zijn geel/blauw, blauw/rood, paars/oranje en groen/roze.

@bibelotte

HARMONIEUZE KLEURENCOMBINATIES

Door aangrenzende kleuren op de kleurencirkel te combineren, krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veelgebruikte combinaties zijn oranje/rood, blauw/turkoois en groen/geel. Je kunt het beste deze kleuren combineren met neutrale tinten zoals grijs, wit of zwart, dit om de harmonieuze kleuren goed tot hun recht te laten komen.

@lotsofstyle.nl

TOON-OP-TOON KLEURENCOMBINATIES

Toon-op-toon ook wel het Ton-Sur-Ton-principe genoemd zijn kleuren met dezelfde tint en een andere hoeveelheid wit. Deze kleurencombinatie is ideaal voor het creëren van subtiele nuances in je interieur. Het is 1 pizzapunt uit de kleurencirkel met al zijn verschillende tonen. Je kunt toon-op-toon tonen in de winkel vinden met behulp van de kleurstalen. Deze staal heeft altijd één basiskleur met verschillende gradaties van wit.

@bibelotte

Met het juiste behang maak je van elke kamer binnen no-time een sfeervol geheel. Heb je professioneel kleuradvies nodig neem dan vrijblijvend contact op met LOT’s of STYLE, ik help je graag op weg. Heb je inspiratie nodig bij het kiezen van het juiste behang? Neem dan een kijkje op de website van Bibelotte en maak een keuze uit één van de prachtige behangen.

Cover foto: LOT’s of STYLE

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.