blog

Inspiratietips voor de ideale tuinstoel

De bloesem aan de bomen (ik veeg me suf op het moment), de flipflops uit de kast, de tegels weer schoongemaakt, de eerste koffietjes in de hangstoel zijn een feit en de konijnen doen weer vreugdesprongetjes in de tuin. Yes het is weer lente!

Je kent het vast wel, de eerste zonnestralen schijnen je tuin in en de paniek breekt los. Wie, hoe, wanneer kan ik mijn tuin lenteklaar maken? En dan richten we een blik op de tuinmeubelen en zien we dat ze toch echt hun beste tijd hebben gehad. Wanneer leer ik het nou om gewoon netjes een hoes om de tafel en loungeset te doen? Dat moment is ergens als de lekkerste koffietjes in de ochtend van buiten naar binnen verplaatsen, omdat je anders binnen no time ice coffee hebt. Of aan de konijnen ziet, dat de vacht weer dichtgroeit om de winterkou aan te kunnen. Nou ik leer het dus nooit schijnbaar. Met als gevolg dat ik regelmatig mijn tuinmeubelen moet vervangen.

Zo ruilde ik de DIY palletbank van vorig jaar al in voor een nieuwe bamboe tuinset en staat mijn tuintafel op instorten. Deze wiebelt mee als iemand aan de andere kant van de tafel zijn vlees snijdt. Dus we zitten al schokkend en bijna zeeziek aan tafel van het heen en weer gedeins. Dus tijd voor oriëntatie op een nieuwe eettafel en tuinstoelen. Ik start met de stoelen. Gelukkig is er dan Vintagelab15. Al jaren bestel ik er met veel plezier stoelen voor binnen en buiten, voor mezelf maar ook veel voor mijn interieurklanten. Goede kwaliteit stoelen tegen een mooie prijs, genoeg wisselend assortiment en een prettige service.

De tuinstoel van 15 jaar geleden is niet meer te vergelijken met wat voor tuinstoelen er tegenwoordig gemaakt worden. De tuinstoel van nu is een stoel, die net zo goed binnen als buiten verantwoord staat. Dat kun je niet zeggen van de teakhouten verstelbare stoelen van vroeger, of de plastic witte stoelen die nu iedereen bij een verbouwing binnen heeft staan. Ja ja, mogen ze toch nog een keer naar binnen die old school stoelen, niet kapot te krijgen, dat dan weer wel.

De tuinstoel van nu is stylish en is meestal gemaakt van propyleen, waardoor hij bestand is tegen alle weersomstandigheden. Nou ja bijna alle, want een heftige storm of flinke Zuidwesten wind vinden deze stoelen niet tof. Ze gaan er dan ook maar even bij liggen om dekking te zoeken.
Ze zijn wat lichter qua gewicht in vergelijking met de zware stoelen van jaren geleden. Dat maakt ze bijvoorbeeld flexibel in het even aanschuiven bij je loungehoek of binnen bij een etentje.

Omdat ze in allerlei kleuren en modellen verkrijgbaar zijn, kun je ze speels mixen. Ik koos voor wit. Altijd goed en dat past het beste bij de rest van mijn interieur. Bovendien trekt wit geen warmte aan, niet al te onbelangrijk. Ik heb gekozen voor de modellen Noor en Flinder, die beiden van propyleen zijn gemaakt en een open structuur hebben op het rugvlak. Dit zorgt voor een ruimtelijk effect en bij 30 graden behoud je gewoon lekker een droge rug ;). Voor wat extra zitcomfort kun je er een kussen in leggen. Alhoewel ik dat niet per se nodig vind. De stoelen zijn gemaakt voor actief zitten, dus eten, werken, borrelen, enzovoort. Na een paar borrels kun je voor het passief zitten altijd nog besluiten door te schuiven naar je lounge zithoek of naar binnen.

Ik vind het leuk en mooi om de sfeer van binnen door te trekken naar buiten. De huidige producten en materialen van nu doen hier enthousiast aan mee. Zo haal je dus niet alleen het type tuinstoel naar buiten, die ook binnen prima staat. Ook de vloerkleden gaan mee naar buiten, in andere materialen zoals bijvoorbeeld plastic, vinyl en sisal. De sfeer is in ieder geval hetzelfde als binnen. Datzelfde geldt voor buitenverlichting. Daarin is heel veel verkrijgbaar wat op zonne-energie werkt. Je tuin is dan, net als je huis, gezellig voorzien van sfeerverlichting in de avond. Het buitenservies, gemaakt van melamine en bijna niet meer te onderscheiden van porselein, mag niet meer de naam van picknickservies hebben. Denk er nog een avondtemperatuurtje van 18/ 20 graden bij, een heater/houtkachel en wat lekkere drankjes en hapjes en mijn lente kan niet meer stuk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.