DIY

Van tafelklem naar bedtent

Voor de gezelligheid, voor het knusse gevoel, omdat je kind bang is of gewoon omdat het er stylish te gek uitziet.

Bij mijn zoektocht naar een klamboe of bedtent kreeg ik niet de inspiratie die ik wilde. Geen zin in grote stokken in de slaapkamer, boren in het plafond, een standaard klamboe of gaten in het nieuwe bed.

Ineens had ik een ingeving, vanuit een bestaande trend maar daar een andere draai aan gegeven. Een tafelklem, die kun je natuurlijk ook aan een bed klemmen. Daar overheen stof draperen en klaar is kees. Zo gezegd zo gedaan. Ik leg je hier uit hoe ik te werk ging.

Wat heb je nodig:

 • Tafelklem (ik kocht er 1 bij Hornbach) je kunt ze tot 2,50 instellen dus precies op de maat van het bed stellen.
 • Stof, ik gebruikte de oud roze stof Febe van Kwantum. De stof is 1,50 mtr breed. Ik heb 2 coupons van 3 meter gebruikt.
 • Strijkband (Kwantum of stoffenzaak)
 • Kabelbinders oftewel tyraps in de kleur van de tafelklem (doe het zelf zaak)
 • Schaar

Optioneel

 • Slinger (ik koos voor een slinger met pompons van Kwantum)
 • Embrasse (een touw met kwasten om de stof bij elkaar te binden, Kwantum)

De tafelklem bestaat uit 3 delen

Stof Febe en strijkband

De tafelklem

De tafelklem is verkrijgbaar in zwart staal, wit en aluminium. Ik kocht de zwarte omdat er geen wit meer was 😉

De tafelklem bestaat uit 3 delen. Je maakt aan iedere kant een deel vast aan een rand van het bed, je schroeft de klem zo strak als kan om de rand heen. Bij het hoofdeinde en voeteneinde van het bed en meet even het midden uit. De lange stang leg je in de houders die aan de stang met klem zitten. Je maakt ze extra stevig aan elkaar door een kabelbinder om de stangen te bevestigen zodat de liggende stang en de staande stang vast zitten aan elkaar en dus niet kunnen gaan schuiven.

De gordijnen

Ik kocht stof bij Kwantum, de meeste stof is 1,50 mtr breed en dan heb je 2 keer 3 mtr nodig. Dan valt de stof achter het bed en aan de voorkant netjes over het matras. Ga voor een stof die strijkbaar is, dat staat bij de stof vermeld, dan kun je strijkband gebruiken om de stof om te zoomen. Of je naait er een zoom in dat kan natuurlijk ook.

De bedtent met de gordijnen dicht

Detail van de bedtent

Styling van de bedtent

Als de 2 stukken stof netjes gezoomd zijn kun je ze over de stang draperen, zorg dat de stof achter het bed bijna tot de grond komt en zet het bed strak tegen de muur. Je kunt met wat steken de stof om de stang vast rijgen. Zo glijd de stof niet van de stang af.

Ik heb slingers met pompons gebruikt om het mooi af te stylen. Hier kun je in variëren met wat je leuk en mooi vindt.

Nog een extra zijn de embrasses, je kunt de stof ermee bij elkaar binden. Mijn dochter vind dat nog wel het leukste van alles. Ik vond het een beetje to much maar snap het prinsessen gehalte voor haar. Er komen nog prachtige lampen in van @ekaterinagalera om de sprookjesachtige sfeer helemaal af te maken.

Een alternatief voor gordijnen is natuurlijk leuke frutsels die je aan de klem kunt hangen. Slingers, vlaggen, pompons, verlichting. Het maakt het bed net wat gezelliger, pas wel op voor overkill. Het is namelijk volgens mij een plek waar je kind rustig moet kunnen slapen en niet een plek waar hij/zij overprikkeld moet raken.

Wie wilt er nu niet zo’n bed? Het nodigt erg uit om er naast te gaan liggen, doe ik maar niet want straks wil ik niet anders 🤗

Ik ben erg benieuwd of je ermee aan de slag gaat, ik zou het super leuk vinden als je je eindresultaat met me deelt op Instagram (lotsofstyle.nl) door mij te taggen in je bericht. Veel plezier met het uitwerken van dit idee! ♡

3 thoughts on “Van tafelklem naar bedtent

 1. Chantal schreef:

  Hoi Lotte, helemaal geweldig deze bedtent! Ik wil ‘m ook graag maken voor mijn dochter maar mag ik vragen hoe je de klemmen precies hebt bevestigd? Bij mij zitten de klemmen strak aangedraaid maar met een beetje wiebelen komen ze makkelijk los van het bed. Hoe heb jij dit opgelost? Haar bed is bijna hetzelfde als die van jouw dochter.

  Groetjes, Chantal

  1. lotvanberkel schreef:

   Beste Chantal, sorry voor mijn late reactie. Ik kreeg geen meldingen van de website als er berichten in geplaatst werden. De stang zit inderdaad niet super stevig vast. Wat bij mij helpt is dat ik de staanders en de liggende stang aan elkaar heb vastgemaakt met tie-rips. Dan is het al wel een stuk stabieler.

   Groet Lotte

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.